Achtergrondinformatie

 

Gorredijk kent een verleden waarin veel gebeurd is. De Tweede Wereldoorlog bevat een groot stuk geschiedenis van Gorredijk. Gorredijk kent een rijk Joods verleden. Veel ondernemers waren Joods. De slager om de hoek, de bakkerij aan de overkant en de groenteboer een straat verderop werd gerund door Joodse mensen. Gorredijk beschikte ook over een synagoge en een Joodse school. 

 

Toen de Duitsers Gorredijk bezette, werd alles anti-Joods. Tijdens de oorlogsjaren hadden de mensen te maken met wegblokkades, razzia’s, spontane controles en een avondklok. Er was geen vrijheid op straat. Niet in het vrij bewegen en niet in wat je kon doen of zeggen. Vanaf september 1942 werden de laatste Joden uit Gorredijk op de trein naar Westerbork gezet. 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Gerke Numan lid van de N.B.S. Hij is gestorven tijdens een actie van het verzet op 14-04-1945. De Duitsers wouden de brug opblazen om zo de bevrijding van Gorredijk door de Canadezen uit te stellen. Gerke Numan is daarbij getroffen door een kogel. Wel heeft dit vuurgevecht uiteindelijk geleid tot de bevrijding.